Oorreiniging
Bionix - Safe Ear Curettes, oor curettes
Veilig en voorzichtig verwijderen van cerumen
Bionix - verlichte oorcurettes - 50 stuk
50 curettes, 1 lichtbron, 1 vergrootglas
Bionix OtoClear Aquabot spuitstuk
Bionix OtoClear Aquabot spuitstuk
Bionix OtoClear Aquabot startset oorspuit
1 Aquabot-fles, 20 OtoClear-tips, 1 Ear Bassin
Bionix OtoClear Aquabot startset oorspuit
1 Aquabot-fles, 5 OtoClear-tips, 1 Ear Bassin
Bionix OtoClear Oor Irrigatie wegwerp Tip - 40 stuks
Voor de Bionix OtoClear Aquabot en Bionix OtoClear SprayWash Kit
Bionix OtoClear SprayWash Kit, oorspuit
1 SprayWash-fles, 20 OtoClear-tips, 1 oorbekken
Bionix Verlichte oorcurette
1 lichtbron, 25 oorcurettes en 1 vergrootglas
Cerumenhaakje lang - 4mm
Om cerumen/oorsmeer uit het oor te verwijderen.
ClearLook Lighted Ear Curette
ClearLook Lighted Ear Curette Flexloop
ClearLook Lighted Ear Curette Versaloop
ClearLook Lighted Ear Curette Versaloop
Frazier afzuigkanule Ch 10 voor o.a. afzuigen cerumen
Frazier suction tube Ch 10
Waarvoor gebruik je een oorspuit
Een oorspuit is een medisch hulpmiddel om de gehoorgang schoon te maken van o.a. oorsmeer. Een oorspuit werkt meestal door water op lichaamstemperatuur of een ander vloeistof in het oor te spuiten om opgehoopt oorsmeer of vuil te verwijderen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van een oorspuit om letsel aan het oor te voorkomen.
Welke verschillen in handmatig te bedienen oorspuiten zijn er
De metalen oorspuiten zijn er in verschillende maten, het meest handzame is de 100 ml maar je kan ook kiezen voor een kleinere van 50 ml of een grotere van 150 ml. Er is verschil in kwaliteit, het meest duurzame zijn de spuiten van A-kwaliteit. Van belang is de oorspuit na ieder gebruik goed te reinigen, anders kunnen zich bacteriën en andere micro-organismen zoals schimmels zich ophopen in de oorspuit. Afhankelijk van de richtlijnen kan je kiezen voor huishoudelijk reinigen of steriliseren waarbij je er rekening mee moet houden dat de zachte delen zoals rubbers niet tegen hoge temperaturen kunnen. Voor het soepel spuiten kan je kiezen voor medisch siliconenspray. Een bijzonder oorspuit is de oorspuit van Henke. Daarbij leg je het slang gedeelte in een bak met water gelegd waardoor door opzuiging je steeds kunt spuiten met een maximaal volume van 10 ml. Water hoeft dus niet steeds te worden opgezogen zoals bij de spuiten van 50, 100 of 150 ml.
Welke andere oorspuiten zijn er
Een ander systeem om oren te reinigen zijn de Bionix otoclear oorspuiten. We hebben 2 soorten spuiten een kleinere en een grotere. Voordeel is dat deze gemakkelijk te reinigen is en dat de oortips na gebruik worden weggegooid wat kruisbesmetting voorkomt. Ook kun je kiezen voor disposable plastic oorspuiten die na elk gebruik kunnen worden weggegooid. Hygiënischer zijn de elektrische oorspuiten waarvan de disposable oortips na elke behandeling worden weggegooid en het water in het bassin niet in direct contact komt met de gehoorgang. De oorspuiten zijn aangaande de kracht van de waterstraal verschillend in te stellen. Van belang is niet rechtstreeks op het trommelvlies te spuiten om perforaties te voorkomen. Gezien de geringe eisen bij reiniging hebben elektrisch oorspuiten de voorkeur. Wel hebben deze oorspuiten enige oefening nodig om op de juiste wijze de oorprop eruit te krijgen.
Wanneer gebruik je een cerumen lis of wattenstaafjes
Cerumen lissen of oorpincetten kun je gebruiken om oorproppen eruit te halen. Er zijn verschillende soorten en maten zonder en met verlichting. Voor de wattenstaafjes zijn er verschillende maten, met of zonder wattenbol. Meestal zijn ze van hout die na gebruik worden weggegooid of metaal.
Welke opvangmaterialen zijn er bij oren spuiten
We hebben voor het opvangen van het water wat uit het oor komt verschillende opvangsystemen. Wat je kunt gebruiken zijn de nierbekkens die van verschillende materialen kunnen zijn zoals kunststof of metaal. Ook hebben we een opvangbeker die erg handig in gebruik is.
Wanneer ga je een oor uitzuigen
Wanneer er oorsmeer in de gehoorgang zit en een oor mag je niet uitspuiten, kun je uitzuigsystemen gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een gaatje in het trommelvlies zit. Bij het oren uit spuiten kan er water komen in het middenoor wat bijvoorbeeld infecties kan geven of klachten als duizeligheid en braken. In dat geval gebruik je een afzuigpomp. Voor het oren uitzuigen voldoet de lichtste pomp waarbij je aan de plastic slang een afzuigkanule (van Frazier of Rosen) vastmaakt die in de gehoorgang het oor kan uitzuigen.
Hoe krijg je een vreemd voorwerp uit de gehoorgang
Voor het verwijderen van een vreemd voorwerp zoals een kraaltje uit de gehoorgang kun je de Bionix verlichte oorcurette gebruiken. Door de lichtbron is goed te zien waar het voorwerp zich bevindt en indien je langs het voorwerp gaat kun je door het aanspannen achter het voorwerp komen en die er zo uit manoeuvreren. Ook kan je een metalen cerumenhaakje hiervoor gebruiken of een oorpincet.